o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Vinerea Mare

Scandalul secolelor

Lumea contemporana este zguduita zilele acestea de un scandal care isi are sorgintea in tabara evanghelica, crestina. Din nou de un vechi scandal.

Duce lumea crestina lipsa de scandaluri? Nu mai ieri parca era presa, seculara si religioasa deopotriva,  plina de nu stiu care aventuri pacatoase a unui lider crestin? Nu sunt inca nenumarati, si unii nestiuti,  oameni care se plang de abuzurile celor care trebuiau sa-i mangaie si sa-i ajute sa se elibereze de abuzurile pacatului? Nu suntem noi plini de cunostiinta pacatelor noastre parohiale si familiale de micile noastre scandaluri cu efect microregional spiritual, de am mai avea nevoie de discutarea altuia?

Se pare zilele acestea ca sintagma, ‘No bad news, no news’, nu mai are nevoie de argumente. Ea este practica obisnuita a oricarui trust media. Nu, cum ne place sa spunem, zambind cu superioritate,  un apanaj  doar al ziarelor de scandal. Da, sunt si din acestea, dar mai degraba diferenta este vazuta nu in materia prima – care este scandalul si pentru unii si pentru altii, ci mai degraba, relevanta unor astfel  de situatii.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant – ca doar nu mai traim vremurile cavalaresti, de odinioara cand cuvantul tau  era bunul tau cel mai de pret. Deschideti orice ziar, orice post de televiziune si veti vedea ca, macar  in parte, spatiul de tiparire sau emisiune este ocupat de un scandal mediatic – fie el de natura politica, fie ceva din sfera sociala, sau daca ambele lipsesc , desi greu de crezut, gasim cu duiumul in lumea entertainmentului.

Dar ce este un scandal?

Unii spun simplu ca un scandal este 1. Zarva, valva,  produsă de o faptă reprobabila, ruşinoasă; indignare, revoltă provocată de o asemenea faptă.  Altii se axeaza pe ideea de 2. Zgomot mare, gălăgie, tărăboi. Si mai sunt alti care subliniaza ca scandalul are impact social 3. Întâmplare care tulbură ordinea publică; faptă urâtă, ruşinoasă, care provoacă indignare. Adica situaţie ruşinoasă; ruşine.

Mai sunt si alte exemple , cum ar fi , scandalul: Faptă imorală săvârşită de persoane considerate ca fiind cinstite. 2) Gălăgie mare, însoţită de astfel de fapte. 3) Caz care provoacă indignarea opiniei publice. 4) Situaţie dezonorantă, înjositoare; dezonoare; ruşine. Asta cam ce spune Dexul. Biblia nu contrazice , dar mai aduaga indirect cateva nuante. Scandalul este  un prilej de poticnire, un impediment in calea altuia, o ocazie de a te prabusi la indemnul sau exemplul altuia. Un prilej de pacatuire. O ofensa impotriva asteptarilor morale. Se pare ca aceste scurte definitii au o trasatura in comun: scandalul nu-i de bine!

Poate fi amuzant cand se intampla altora, dar e de rau cand ti se intampla tie!

Da,  este lumea si mass-media pline de scandaluri! Da, nu ar trebui sa discutam despre ele cu usuratate ca afecteza vieti, poate iremediabil. Unele sunt adevarate campanii duse de ‘asasini de caracter’, cum spunea cineva. Da, ar trebui sa ne ferim de dat sentinte. Ar trebui sa evitam scaunul judecatorului. Ar trebui sa cautam banca penitentului fiecare dintre noi. Da sunt scandaluri si intre noi si n-am vrea sa fie , iar daca sunt n-am vrea sa fie cunoscute! Este scandal sa acuzi un rector de plagiat, chiar daca asta nu inseamna ca a si plagiat, este scandal sa invinuiesti un  pastor de colaborare cu securitatea, chiar daca sunt numai  opinii personale. Este scandal si revoltator cand oameni, fie ei  Paul Negrut  sau Iosif Ton sau altii, care au facut  ceva– si speranta este ca mai fac,  pentru  largirea imparatiei lui Dumnezeu, sunt pusi la  zidul imfamiei prin acuzatii surprinzatoare. Ramane numai speranta ca din astfel de evenimente toti, si noi – cei mai mult sau mai putin spectatori, si ei  cei impricinati, vom invata ceva,  fie numai sau mai ales si faptul ca astfel de intamplari pot fi , cum zice bine cineva deunazi ‘motive de smerire personala…si ca…n-ar trebui sa ratam nici o astfel de ocazie’.Probail ca este chiar buna recomandarea de a trece intre rugaciunile noastre zilnice , alaturi de painea noastra cea de toate zilele si invocarea ‘Smereste-ma. Doamne, caci smerirea Ta imi face bine!’

            Dar asta nu inseamna apologia scandalului!Argumentatia pacatosului transformat in sfant pe drumul Damascului, argumentatie prezentata impotriva pacatului in epistola catre Romani, in capitolele sase si opt, este potrivita si situatiei de fata, in privinta scandalului.Doar pentru ca Dumnezeu face ca toate lucrurile – inclusiv scandalurile- sa lucreze spre binele celor cele iubesc  (il iubesc eu pe Dumnezeu?), nu insemana si ca ele trebuie cautate sau provocate sau promovate!

            Si totusi de ce aceasta discutie despre scandal?

Zice Biblia, Cuvantul sfant al sfantului Dumnezeu, ceva despre acest subiect tabu in bisericile crestine? Spune Sfanta Scriptura, pentru unii manual de drept penal – cel putin din modul in care o citeaza, pe alineate si paragrafe si articole…, pentru altii scrisoare de dragoste  de la preaiubitul inimii lor, spune ea cumva ceva despre asta?

            In cuvantul sau evanghelic, Matei – tradatorul de neam si de frati, colaboratorul securitatii romane, uns cu nerusinare de Isus, prieten si al teroristilor, cum spunea altcineva, evanghelist si apostol, spune la un moment dat  urmatorul lucru:  Vai de lume, din pricina prilejurilor de pacatuire! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de pacatuire; dar vai de omul acela prin care vine prilejul de pacatuire!’. In originalul grecesc, si daca sunteti doar ca mine, un simplu amator fara pretentii de expert, veti observa ca acest verset poate fi scris si asa: ‘ Vai de lume, din pricina scandalurilor! Fiindca nu se poate sa nu vina scandaluri; dar vai de omul acela prin care vine prilejul de scandal!’

            Un avertisment deosebit de serios asupra gravitatii unor astfel de evenimente. Scandalul, vazut ca prilej de pacatuire, uneori este inevitabil. Tine de sfera cosmosului robit de plaga pacatului. Scandalul, chiar daca inevitabil, el totusi nu este deterministic, nu este obligatoriu. Iti ramane tot timpul posibilitatea de a alege. Optiunea etica de a fi generator de scandaluri sau fiu al reconcilieri iti este la indemana. Poti, chiar in mijlocul celui mai  crunt scandal, sa fii fiu de Dumnezeu sau copil al Raului.

            Cuvantul este prezent si in alte versete ale evangheliei, si, fara a face un studiu exhaustiv sau cu nuanta academica, invatam cateva lucruri.  Ni se spune printre altele ca ‘daca mana, piciorul sau ochiul  devin prilejuri de scandal, mai bine renunta la ele..’ Cu alte cuvinte, daca ceea ce te atrage si ceea ce tu lucrezi este un scandal, mai bine paraseste calea aceea.

Tot Mantuitorul ne spune ca, decat sa provoci un scandal care ar duce la pacat pentru unii, mai bine ti-ai lega o piatra de moara de gat si te-ai arunca in apa. Si acesta nu era un indemn la sinucidere, ci o subliniere serioasa a gravitatii scandalului. Apostolul neamurilor intareste aceasta si adauga ca  este mai bine sa eviti acele lucruri care sunt pricini de poticnire – scandaluri – pentru fratii tai, fie ca in discutie este vorba de  diete culinare alimentare, abstinenta alcoolica sau traditii omenesti cu  nuante religioase.

            Da, scandalurile trebuie evitate! Fie de dragul nostru, fie de dragul altora!

Si totusi este un scandal care nu trebui evitat. Este unul pe care Isus nu l-a ocolit si pe care Biserica Lui l-a propagat.

Acest scandal zguduie din nou lumea zilele acestea. Despre acest scandal vorbema l a inceput. Poate ca, spre deosebire de alte scandaluri, nu face prima pagina a presei seculare. Dar cu toate acestea el zguduie natiuni si familii de doua mii de ani incoace.

Nu putine inimi s-au prabusit, spre bine sau rau inainteea acestui scandal.

 Este Scandalul Crucii!

Este Scandalul Secolelor!

Despr el rabinul din Tars spune : noi predicam pe Christos cel crucificat..care este un scandal.

Este Saptamana patimilor. Scandalul Crucii, al unui Mantuitor crucificat , ocupa jumatate din evanghelii, nemaipunad la socotela ca tot Vechiul Legamant a fost o preagtire a scandalului si tot Noul Legamant este o propagare a acestui eveniment scandalos.

Da!Isus cel neprihanit, singurul in care nu a fost gasit pacat nici macar de cei care doreau cu tot dinadinsul, este subiectul celui mai mare scandal al tuturor timpurilor! Cu origine dubioasa pentru unii – din Nazaret- si gaseau pricina de poticnire, scandal, in asta, fara sa mai punem la socotela ca, de n-ar fi fost Iosif, cine stie ce s-ar mai fi spus si despre Maria, cea binecuvantata intre femei si maica Domnului meu. De fapt, nici acest aspect nu este lipsit de speculatii scandaloase. Cat despre restul vietii…? Ca-I de ajuns sa mentionam  ideile scandaloase, daca nu blasfemiatoare, ale unor romane precum Codul lui DaVinci. Chiar zilele trecute  aratau pe unii cum  adica ii gasisera oasele! De la nastere la moarte, si chiar prin inviere, pana in zilele noastre viata Lui a fost si este un perpetuu scandal.

Pentru fariseii vremii de atunci, spune Scriptura, El era o pricina de poticnire, scandal care va sa zica,  datorita cuvintelor Lui. (Vezi Matei 13:57 si Marcu 6:3).

Mai tarziu, scandalul propovaduirii crucii Lui  a impartit omenirea in doua: cei care vedeau lucrul acesta ca o nebunie si cei care au gasit eliberare si iertare. Scandalul crucii lui Isus pentru unii este piatra de poticnire iar pentru altii piatra din capul unghiului cladirii.

Si chiar daca ca si Petru si noi suntem gata sa spunem ca si  de ar fi altii noi tot nu vom gasi o pricina de scandal in El, si nu ne vom lepada, totusi, macar din experienta lui putem  invata ca scandalul crucii insemana har, adica mila, pomana si nu realizarea mareata a vreunor actiuni sau angajamnete de ale noastre.

Ferice, zice Cristos , Domnul nostru, de acela pentru care eu nu voi fi  un scandal care sa duca la poticnire!

Este Saptamana Patimilor. Scandalul Crucii este iarasi reactualizat. Acelasi vechi scandal este iarasi si iarasi adus la suprafata. Este singurul scandal care ni se porunceste sa-l promovam. Haideti sa  fim impreuna lucratori pentru mediatizarea acestui scandal!

Comments on: "Vinerea Mare" (1)

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: