o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Cele mai bune carti

Lista cu cele mai bune carti? Cate Marii, cam tot atatea palarii! Pentru un om de stiinta acele carti vor fi unele, pentru un poet, altele.  Ganditi-va la muzica: unii vor include Holograf, pentru altii  va fi un motiv de excomunicare 🙂 .

Cultura generala este un concept greu de definit. Astazi nici bunul simt comun nu mai poate fi definit fara sa ‘discriminezi’. Chiar sub auspiciul relativitatii, o astfel de lista,  poate totusi sa sublinieze existenta unor valori comune, indiferent de apartenenta la o  ideologie sau alta. Nu este de mirare ca C S Lewis, prin cartile lui, se gaseste pe tot felul de liste, de la  ale celor atei la  ale celor mai aprigi credinciosi. 

 Mi se pare nedrept un astfel de clasament. Totdeauna  I se va face nedreptate cuiva. Dar este viata de toate zilele altfel? Imi aduc aminte ce  pasiuni, controverse si reactii  a starnit ‘Cel mai mare roman’! Unii au contestat utilitatea altii valoarea unui astfel de demers. Probabil si intocmirea unei liste se situeaza in acelasi domeniu. Al controversabilului. Insa asta nu ne scuteste de efortul de a vorbi despre criterii: promovarea valorilor (umane, crestine, etc), profunzime ideatica, utilitate (sociala, politica, economica),  influenta majore  in diferite stadii de viata ale omului, (copilarie, adolescenta, maturitate, batranete) …           

 M-a surprins ce a spus cineva legat de aceasta  idee a alcaturii unei liste cu cele mai bune… “Listele literare sunt in principiu niste obscenitati” Si isi argumenta ideea astfel:  Literatura   este… inefabila si necuantificabila; listele sunt un fel de meniuri de mancare sau de cumparaturi … Este intr-adevar si ideea  ca o astfel de lista ar fi doar un monstru – cum spunea Marius Cruceru, un Cartenstein, cu aluzii nu neaparat la Einstein ci la Frankenstein.

            Cu toate acestea ramane provocarea… de a avea discernamant.

Iata  cateva astfel de liste, care mi s-au parut mai comprehensive.

 http://www.listsofbests.com/lists/home/books  

 http://www.anova.org/ 

http://www.interleaves.org/~rteeter/greatbks.html

Pe cand o lista ‘neagra’?, un fel de index al inchizitiei? 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: