o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

O idee mai veche ….nu mai stiu de unde am citatele…

Din Novella VI (535)

Sunt doua mari daruri pe care Dumnezeu , in iubirea Sa de oameni , ni le-a daruit de sus : preotia si demnitatea imparateasca . Prima slujeste cele dumnezeiesti , in timp ce ultima conduce so carmuieste treburile omenesti: totusi , amandoua curg de la acelasi izvor si impodibesc viata oamenilor . Asadar , de nimic nu ar trebui sa se ingrijeasca imparatii ca de demnitatea preoteasca , de vreme ce pentru bunastarea lor ( a imparatilor ) preotii se roaga neincetat lui Dumnezeu , si daca imparatii carmuiesc nepartinitor si cu dreapta judecata Statul care le-a fost incredintat spre purtare de grija , se va savarsi armonia obsteasca ( symphonia tis agathe ) si roadele acesteia se vor revarsa peste toata firea omeneasca .

……

Caci toate lucrurile se sfarsesc bine atunci cand se pune inceput bun si bineplacut lui Dumnezeu . Credem ca aceasta se va face daca poruncile Bisericii, pe care dreptii , vrednicii de lauda si de cinste Apostoli , veghetorii , chivernisitorii si slujitorii Cuvantului lui Dumnezeu , si Sfintii Parinti le-au lamurit si le-au pastrat pentru noi , sunt respectate.

Din Novella CIX

Credem cu tarie ca singura noastra nadejde pentru trainicia imperiului in timpul imparatiei noastre depinde de pronia lui Dumnezeu . Stim ca aceasta nadejde este izvorul pazei sufletului si al trainiciei stapanirii noastre .

….

Legile ar trebui sa fie izvorate din aceasta ( symhonia ) si sa aiba o stransa relatie cu ea , caci ( symphonia ) ar trebui sa fie inceputul si sfarsitul .

Din Novella CXXXI

Pentru aceasta dispunem ca poruncile sfinte bisericesti care au fost adoptate si confirmate de cele patru Sfinte Sinoade … sa fie intelese ca legi . ”

(din „Iustinian cel Mare , Sfant si Imparat” de Asterios Gerostergios . Editura Sophia 2004 )

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: