o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Adevarata credinta catolica, soborniceasca, universala , ecumenica (aici cuvintele are trebui sa fie sinonime!) nu are ingradiri confesionale.Ea nu anuleaza identitatea specifica confesionala, dar stie sa recunoasca valoarea credintei adevarate si dincolo de gardul propriei denominatiuni.

Cineva a spus ca, atunci cand turnurile gemene de la World Trade Center, New York,   s-au prabusit  in urma atacurilor teroriste, americanii au uitat cu toti ca unii sunt republicani si altii democrati. A contat un singur lucru:ca sunt americani.

In viata de zi cu zi ,dincolo de barierele confesionale, unele nascute mai mult din orgolii personale, relatii defectuoase sau interese politice- si prea rar din ratiuni doctrinare sau morale – ar trebui sa ne aducem aminte ca, indiferent de eticheta confesionala conteaza un singur lucru:ca suntem crestini! Daca suntem.

Mi-a placut un raspuns gasit pe net, raspuns care cred eu ilustreaza elocvent natura adevaratei (ecumenicitati, universalitati, sobornicitati si  catolicitati)  a adevaratei credinte.

„De ce pledeaza un neoprotestant pentru un luteran si ramane neoprotestant? Pentru ca un neoprotestant stie sa aprecieze excelenta spirituala si trairile autentice, fie ca e vorba de Iosif Ton ori Richard Wurmbrand, Dumitru Staniloae ori Nicolae Steinhardt, Maxim Marturisitorul ori Atanasie cel Mare. Dumneavoastra sunteti pregatit pentru asemenea experiente,…sau ortodoxia e prea plina de sine, incat singura experienta autentica e sa vorbeasca cu aroganta nepermisa despre lucruri pe care nu le cunoaste?” (Mario)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: