o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Dialogul

Onest vorbind, ce inseamna sa porti un dialog cu cineva?

Sa stai de vorba, ar fi un prim raspuns.  Sa comunici cumva, in scris sau prin alte mijloace indirecte. Veti observa poate  ca,  un sfant crestin , care are cateva  epistole cuprinse in Noul Testament, atunci cand vine vorba de dialog, scrie, dar, prefera dialogul „Fata catre fata” sau , mai exact „gura catre gura”.

Ca sa nu fie monolog, uneori si el necesar unei mai adanci reflectii, dialogul are nevoie de cel putin doi participanti.

Uneori suntem prea interesati de ceea ce vrem sa spunem si, drept consecinta, nu mai avem urechi pentru ceea ce vrea celalat sa spuna. Si dialogul sufera.

Alteori suntem atat de convinsi de exactitatea, adevarul si pertinenta propriilor afirmatii ca ratam  propria noastra imbogatire ,prin ignorarea afirmatiilor celuilat participant la dialog. Mai ales in religie o astfel de atitudine devine evidenta. Ei sunt eretici. Noi suntem cei adevarati….

Si, ceea ce poate fi mai surprinzator,  dialogul cel mai roditor, nu se naste neaparat din discutiile formale, programate si  oficial stabilite. Uneori , spontanul, neasteptatul si nedoritul dialog  este cel care ar putea sa aiba impactul cel mai mare.

Din punctul acesta de vedere, cate ocazii  nu ratam.

Comments on: "Dialogul" (2)

 1. Aţi putea să ne învăţaţi, domnule pastor, cum se dialoghează şi ce nu e dialog care îmbogăţeşte, dând curs invitaţiei noastre de a participa la Colocviul comentariului decent.

  E o provocare în care vă integrăm şi pe dv. şi pe oricine altcineva.

  Apreciază

 2. V-am vizitat blogul cu multa vreme in urma. Au existat tentattive de dialog, informale, neoficiale, la vremea respectiva. Unul dintre ultimele mele comentarii pe care nu le doream decat in spiritul unui dialog, le-ati cenzurat , nepermitandu-le sa apara.

  Am considerat ca interventiile mele nu sunt binevenite, asa ca nu am insistat.

  In mod normal, invitatia la Colocviul amintit de dvs,. as considera-o binevenita si probabil m-as considera onorat sa fiu participant.
  Avand insa in vedere trecutul de care aminteam mai devreme, plus anumite comentarii pe care le-ati facut despre crestinii evanghelici (ma refer mai ales la baptisti), nu stiu ce sa cred…
  V-ati revizuit parerile sau… doar doriti sa mariti traficul…
  Si, imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc, nu sunt suficient de competent sa -i invat pe altii cum se dialogheaza, ci doar mi se pare ca pot 🙂

  Ramane de vazut cat de consecvent sunteti ideii de dialog. Si , nu , nu se poate demonstra afirmatia dvs ca prietenii ii cunostii dupa blogroll. Cred ca am fost primul evanghelic care v-am pus pe blogroll . Si nici nu ne cunosteam, iar despre prietenie ce sa mai vorbim…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: