o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Halloweenul si crestinul…

Halloween-ul si crestinul…A serba sau nu Halloween-ul? Aceasta este intrebarea pe care multi crestini si-o pun.

Probabil ca un prim raspuns ar putea fi acela , imitandu-l pe apostolul Pavel, ca tot ce nu vine din convingere este pacat. Asa ca, daca nu esti convins ca poti sa participi la astfel de manifestari, mai bine nu participa. Mai exista si un alt posibil raspuns. Orice sarbatoare, si aici include si pe cea despre care vorbim acum, are elemente bune, iar altele denaturate.

Chiar si la o citire superficiala a Vechiului Testament se poate observa ca erau sarbatori, poruncite de Dumnezeu, la care oamenii se comportau neadecvat, chiar daca aduceau si jertfele cerute de lege. Adevarul este ca Dumnezeu nu poate sa vada unite sarbatoarea si nelegiuirea! Asa ca fugi de orice sarbatoare care te provoaca la un comportament nepotrivit.

Multi se uita la istoricul Halloweenului si, bazati pe aceasta, recomanda sau nu, o anumita pozitie fata de acesta. Uneori o astfel de analiza poate ajuta, dar nu cred ca are o contributie decisiva in a lua o hotarare justificata.

Fara indoiala, originea acestei sarbatori poate fi plasata in ocultism si paganism, iar gruparile satanice , in unele regiuni, ii ataseaza o insemnatate deosebita.

 Cu siguranta ca un crestin trebuie sa se fereasca de orice este rau si pacatos. Dar pentru multi, ziua aceasta nu este decat o ocazie de a se distra , ca la oricare alta sarbatoare, si a se relaxa, folosind si diferite costume, masti, etc.

Inainte de a trage o concluzie definitiva la aceasta problema, gandeste-te la un alt lucru. Exista, de a lungul anului, diferite sarbatori crestine, pe care majoritatea Bisericilor crestine le recomanda. Ca de exemplu, Pastele- Invierea Mantuitorului Isus Christos, Craciunul- Nasterea Domnului, etc. Majoritatea crestinilor, vor participa fara ezitare la astfel de sarbatori. Aceasta pentru ca ei accepta din convingere si din inima semnificatia acestor sarbatori. Dar realitatea este ca tot la aceste sarbatori sunt o multime de oameni care participa, si „sarbatoresc” fara sa le pese vreun pic de adevarata semnificatie a acestor sarbatori. Nu oricine sarbatoreste Pastele sau Craciunul este un urmas real al lui Christos! Oamenii ataseaza propria lor simbolistica sarbatorilor, si asa este si cu Halloweenul! Dupa cum nu toti care serbeaza Craciunul sunt crestini, tot asa nu toti care serbeaza Halloweenul sunt… ce or fi!

Apostolul Pavel spunea, parafrazez, ca ” tot ce faceti sa faceti spre gloria lui Dumnezeu”!

– pentru prima oara, in 2006,  textul l-am pus  la www.harul.bc.ca

Comments on: "Halloweenul si crestinul…" (9)

 1. Cred că foarte puţini cunosc semnificaţia şi „rădăcinile” Halloween-ului. (Personal detest această sărbătoare!)
  După cum mulţi nu sţiu ce serbează de Crăciun sau Paşti… Dar dacă ies bani şi ai fun e suficient! (Dacă s-ar putea scoate bani din Ramadan, probabil ar deveni in câţiva ani, o sărbătoare „asimilată” de creştini)
  De ce oare nu avem şi zi liberă de Halloween? Poate ar începe să îmi placă şi mie…
  Numai bine!

  Apreciază

 2. ovidiu,
  m-ai facut sa zambesc 🙂
  nu le da idei cu ramadanul 🙂
  cat despre ziua libera – nu-i chiar libera, dar la unele ‘joburi’ se cam scurteaza…

  Lasand la o parte gluma, ai dreptate, interesele financiare o fac sa fie propagata si mai tare.

  Apreciază

 3. In primul rand numele sarbatorii este intru totul crestin: (ajunul) tuturor sfintilor. Nimic pagan pana aici. Originea sarbatorii este si ea crestina 100%: exista inca de prin secolul al VII-lea in calendarul Bisericii Romei o sarbatoare inchinata Tuturor Sfintilor si praznuita la 13 mai, poate si sub influenta bisericilor rasaritene care aveau ina din sec. IV, o asemenea sarbatoare in prima duminica dupa Rusalii, cum, este si astazi cazul in Biserica Ortodoxa. La 13 mai 609 sau 610 papa Bonifatie al IV_lea tarnoseste vechiul Pantheon schimbandu-l in bazilica „Sfintei Marii si a tuturor Muceniclor” si cpomemorarea acestei tarnosii se raspandeste in intreg Apusul.
  Cam la 100 ani mai tarziu, papa Grigorie al III-lea consacra o capela adiacenta Bisericii Sfantului Petru din Roma, in cinstea tuturor Sfintilor, in data de 1 noiembrie si de aici aceasta noua data si comemorare va tinde sa umbreasca vechea sarbatoare din 13 mai.
  Deci, aceste sarbatori au fost stabilite la date care nu au nimic a face cu sarbatorile celtilor la Roma, la multa vreme dupa venirea Sf. Augustin de Canterbury in Britania. Sarbatoare celtica „Shamain” nu avea data fixa, si era sarbatorita in functie de pozitia soarelui in raport cu un anume sanctuar celtic din Irlanda, la jumatatea distantei dintre echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna, cam la 7 noiembrie, deci cel putin o saptamna dupa actuala sarbatoare.
  Mai repede opozitia fundamentalistilor americani fata de Halloween vine din profundul lor anti-catolicism.

  Apreciază

 4. Nu cred ca trebuie sa confundam istoria numelui cu istoria sarbatorii.
  Pe de altă parte mă indoiesc că sfinţii ar fi încântaţi de modul în care sunt sărbătoriţi astăzi. Cei care au participat la o astfel de sarbatoare pot sa spuna cit e de „creştină” …
  Pentru mai multe detalii, aş sugera link-ul:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

  Apreciază

 5. […] baptist Aurel Mateescu şi tratarea Halloweenului de modă americană./ Un comentariu ortodox la Lc. 7, 11-16, de la Ancient Church./ Teologie coptă […]

  Apreciază

 6. Aceasta zi este o zi care este „celebration of evil”. Nu e un lucru prea fain de celebrat ca si crestin.

  Apreciază

 7. imi spuneti va rog frumos ce sarbatoresc romanii la fel ca hallweenul
  va multumesc mult

  Apreciază

 8. am de facut o compunere la religie despre halloween si credinta ortodoxa ………nu stie nimeni mai exact de ce unii considera ca nu e bine sa sarbatorim halloween-ul sau de exemplu as putea spune Valentine’s day 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: