o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Mantuire sau mantuiala

Daca tot s-a vorbit de catedrala Mantuirii Neamului, evident ca , dupa probleme  ecologice, economice si electorale,  (re)vin in discutie si probleme teologice. Marius ridica la fileu una dinre ele.

Pentru ca el cere parerea specialistilor in VT, ma ofer si eu sa raspund, chiar daca nu ma incadrez in categoria respectiva.

Ca sa pun problema teologica ridicata de Marius intr-un limbaj mai putin  de jargon teologic si sa o incadrez  in latura ei cotidiana. , as pune intrebarea altfel: este mantuirea en-gross ori en-detail?

Raspund prin doua exemple. Nu neg ca, in istorie, Dumnezeu are diferite planuri cu diferite popoare, un plan special avandu-l in trecut cu Israel si, in parte si pentru viitor.

In ciuda acestor lucruri, care antreneaza natiuni, sustin totusi ca mantuirea este personala.

Cand a fost vorba de intrarea in Canaan, in VT, numai Iosua si Caleb au fost ‘admisi’ pentru ca isi exprimasera optiunea personala in sensul acesta.

In NT ni se spune clar ca

Romani 10:1  Fraţilor, bunăvoinţa inimii mele şi rugăciunea mea către Dumnezeu, pentru Israel, este spre mântuire,

asta cand este vorba despre o natiune, dar in acelasi context se precizeaza :

Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. 
10  Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire

Deci este vorba despre acceptarea personala, implicarea individuala.

Filip , evanghelistul din NT, ii spunea altadata famenului etiopian: Daca crezi , se poate, – adica sa se boteze- si in felul acesta sa intre in poporul celor mantuiti – Biserica.

Apostolul  Petru spunea si el altadata unui GRUP de oameni: care intrebasera ce sa faca ca sa fie mantuiti, „Pocaiti-va si FIECARE  sa fie botezat.

Dumnezeu poate si binecuvanteaza natiuni datorita prestatiei unor indivizi sau uneori in ciuda acestora. Dar totdeauna daruieste mantuirea personal. En detail, daca mi se permite.

Altfel totul ar fi de mantuiala.

PS. Frate Dan, va referiti la biserica din Oradea. Nu am vazut-o si  nu stiu daca este atat de mare ca sa fie pusa alaturi de Catedrala Mantuirii Neamului. Dar si daca ar fi asa, problema nu este asta ci cum sunt construite cele doua. Ma indoiesc ca atunci cand a fost construita biserica din Oradea sau luat bani din fondurile publice, adica si din buzunarul meu si al dvs, asa cum se face in cazul de fata cu catedrala ortodocsa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: