o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Stiinta si religia

In Elvetia s-au aprins spiritele  dupa ce  in anumite manuale fusesera introduse  si cateva pasaje in favoarea creationismului.

Lucrul acesta fusese facut inante ca sa apara recomandarea de la Uniune Europeana, conform careia numai evolutionismul trebuie privit ca stiinta reala.

Asta m-a dus cu gandul la premiul Nobel. Se acorda anual si pentru unele realizari in domeniul stiiintei (chimie, fizica, etc, dar si pentru alte realizari… pace, economie)

Dar exista un premiu asemanator Premiului Nobel si in  religie. De faptul premiul despre care vorbesc este mai important, finaciar, chiar decat premiul Nobel . Este vorba despre premiul Templeton.

Initiatorii acestui premiu s-au gandit sa-l acorde acelei personalitati care are anumite realizari in domeniul integrarii stiintei cu spiritualitatea.

Anul acesta premiul a fost castigat de un profesor  de drept si  filsofie , Charles Taylor, care preda la Northwestern University in Evanston, Ill., si este  professor emeritus at McGill University in Montreal.

Taylor a declarat ca deopotriva si aria religioasa si aria seculara sunt saracite una fara aportul celeilalte. ” Divortul dintre stiinta si religia a produs pagube ambelor parti…stiintele umaniste fiind oarbe si surde la aspectul spiritual”.

In trecut premiul a mai fost acordat si lui Billy Graham si Maica Teresa.

Comments on: "Stiinta si religia" (2)

 1. aceasta disputa intre religie si stiinta m-a tinut mereu cu ochii deschisi, cred ca e foarte importanta daca ne gandim la ce consecinte are. Lucrurile par sa se se complice daca nu suntem destul de receptivi la cele doua tabere.
  Din punct de vedere stiintific nu pot nega evolutia. E mai limpede decat se crede in aceste medii. Ea exista ca vrem sau ca nu vrem.
  Dar am fi redusi daca am spune ca nu exista Dumnezeu. In facultate un profesor de fizica mai in varsta ne-a spus:”Nu stiu cine cine a facut lucrurile atat de bine , dar bine au iesit ” Se referea la niste legile care guverneaza mecanica cuantica.
  Pentru mine e clar: am fi prosti daca nu am recunoaste in natura care o vedem si mai ales in cea care nu e vizibila creatia lui Dumnezeu. Dar am fi necunoscatori pentru aceasta epoca daca nu am recunoaste ca lumea asta a fost creata prin evolutie.

  Apreciază

 2. nici eu nu pot lega microevolutia , din punct de vedere stiintific. Exista clar niste aspecte evolutive, la nivel micro, in cadrul fiecarei specii. Am probleme cu aspectele macro ale evolutiei.
  In acelasi timp, sa nu uitam, chiar daca ne aflam in aceste timpuri, evolutia este inca o teorie

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: