o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Timp de o saptamana, unele culte crestine se vor ruga pentru unitatea crestina.

Se pare ca nu este (invitat -participare) din partea Aliantei evanghelice din Romania.

In perioada 18-25 ianuarie 2008, se va desfasura Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor:

vineri 18 ianuarie, ora 17.00, in Catedrala Patriahala din Capitala, unde predica va fi tinuta de reprezentantul Bisericii Romano-Catolice;

 sambata 19 ianuarie, ora 17.00, in Biserica Evanghelica Luterana C.C din Capitala, cu predica reprezentatului greco-catolicilor;

duminica 20 ianuarie, fiecare Biserica va face rugaciuni pentru unitatea crestinilor in cursul slujbelor duminicale;

luni 21 ianuarie, ora 17.00, Biserica Reformata Calvineum, cu predica Bisericii Anglicane;

marti 22 ianuarie, ora 17.00, in Biserica Greco-Catolica din strada Sirenelor, cu predica din partea reformatilor;

 miercuri 23 ianuarie, ora 17.00, in Biserica Anglicana, cu predica din partea armenilor;

 joi 24 ianurie, ora 17.00, in Biserica Armeneasca, cu predica din partea ortodocsilor;

 vineri 25 ianuarie, ora 17.00, in Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Iosif, cu predica din partea lutheranilor.

sursa Gardianul

Comments on: "Rugaciune pentru unitatea crestinilor" (7)

 1. Nici eu nu cred ca evanghelicii au fost invitati la acaasta saptamana de rugaciuni ecumenice. Cred ca asta se intampla pentru mai multe motive.

  Mai întai, evanghelicii au o saptamina SEPARATA de rugaciune, A LOR, ca sa nu se amestece cu cei pe care, cu superioritate (şi iubire crestină, zice-se) ii numesc, dragalas, „necrestini”. Lasa, ca nici cei din bisericile istorice sau protestantii magisteriali nu se dau in vint dupa noi, alintindu-ne nu apelativul „secte”.

  In al doilea rind, pentru cei mai multi evanghelici, mai ales in Romania, ecumenismul este rau decit dracul gol. Cu alte cuvinte, si daca ar fi invitati, n-ar veni.

  In ce ma priveste, nu inteleg ce ar fi rau in a te ruga cu altii pentru unitatea crestinilor. Ar fi mai bine cumva sa ne rugam pentru disunitate? Sper ca nu, caci ne descurcam perfect in acest sens si fara asta.

  A fost o perioada, pe la inceputurile anilor 90 când unii dintre noi, evanghelicii din Iasi, am fost invitati la aceasta saptamina de rugaciune. Eu am si predicat cu o asemenea ocazie. Intre timp insa, din pacate, relatiile ecumenice s-au stricat in mare masura, din vina ambelor parti.

  Eu ma inchin cu bucurie intr.o biserica (penticostala) in care rostim in fiecare duminica Crezul, care afirma, intre altele: „Cred… intru UNA, sfinta, apostoleasca si soborniceasca Biserica”. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  DanutM

  Apreciază

 2. Pentru unii ecumenismul crestin este o problema pentru ca implicarea intr-un astfel de demers insemana, cel putin temporar, depunerea unor arme, daca pot sa ma exprim asa, lucru care i-ar face total inactivi…pentru ca ei vad proclamarea Evangheliei numai in termenii conflictului cu …’paganii’.
  in ceea ce ma priveste, vad lupta crestinului, pentru ca este o lupta oricum, mai degraba cu filosofia seculara si spiritul relativist al veacului nostru, decat cu denominatiunile crestine diferite sau nu de cea careia apartin.
  Sigur ca, crestinismul nominal nu e de acceptat.Dar asta se gaseste in fiecare ograda.

  Este amar faptul ca ‘ne descurcam sa facem dezbinare- disunitate’ si fara rugaciune…

  Apreciază

 3. Cultul ortodox nu se poate uni cu noi n.protestant .Ne cred eretici .La noi sa pocait un tinar .Acum mama lui este aci in vizita,vine la noi la baptisti dar merge si la biserica ortodoxa.Stiti ce i-a zis preotul batrinei .Doamna fa ce poti si scoate-l pe baiat de la eretici aia .Cu asemenea oameni nici nu trebuie sa ne rugam ,nu avem voie .Atunci care e scopul ecumenismului ? Unitate sau mina Diavolului intinsa prieteneste,pina te prinde in ghiarele lui ?

  Apreciază

 4. aveti dreptate , astfel de atitudini sunt total nedorite si nu pot duce la unitate, macar in duh.
  Asta-i si motivul pentru care trebuie sa proclamam Evanghelia- ca oamenii sa vina la lumina.
  Ma gandesc ca un asemenea preot oricum nu ar fi participat la o adunare de rugaciune cu baptistii.
  Ramane totusi provocarea, pentru cei care-l iubesc cu adevarat pe Cristos, sa se roage cu cei care doresc si au pe inima lucrul acesta, pentru unitatea trupului lui Cristos, Biserica lui de pe pamant. O unitate care nu trebuie sa fie neaparat si totdeauna, institutionala.

  Apreciază

 5. Daca nu exista „communio in sacris” nu exista unitate. Punct. Si nu vad cum s-ar putea ortodocsii impartasi din acelasi potir cu baptistii sau invers.

  Apreciază

 6. Pana nu se va ajunge la impartasirea din acelasi potir toate discutiile nu ne vor ajuta decat la a ne vedea mai bine NEUNIREA.

  Apreciază

 7. ‘Communio in sacris’, comuniune in Cuvant si sacramente, este apraope imposibil de realizat.Exista in primul rand diferente in numarul sacramentelor ca atare si , mai mult, si acolo unde acestea sunt comune, exista interpretari diferite ale semnificatiei acestora.
  Daca mai adaugam multimea de traditii si doctrine teologice dezvoltate in fiecare denominatiune…

  Cei care au fost mai implicati in astfel de discutii, au ajuns la concluzia ca pana se va ajunge acolo, la impartasirea din acelasi potir, daca se va ajunge vreodata -si sunt sceptic- se pot face activitati sociale impreuna si, chiar si rugaciuni.
  Cand , ce si cum, tine , in ultima instanta de cugetul fiecaruia, ar spune un evanghelic.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: