o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Conform unui studiu realizat de un cercetator american, inchinarea , participarea regulata la serviciile de inchinare ale unei biserici, te face mai sanatos si mai longeviv.

Profesorul  de medicina Dale A. Matthews, Washington D.C., sustine ca inchinarea obisnuita, saptamanala, exprimata prin mersul la biserica si participarea in programele respective, poate mari durata vietii cu pana la sapte ani.

Un alt studiu, in Israel, a aratat ca aceia care traiesc in mijlocul unei comunitati religioase traiesc mai mult decat aceia care traiesc intr-una seculara.

Comments on: "Inchinarea te face mai sanatos!" (6)

 1. „Un alt studiu, in Israel, a aratat ca aceia care traiesc in mijlocul unei comunitati religioase traiesc mai mult decat aceia care traiesc intr-una seculara.”

  Care comunitate religioasa si care comunitate seculara?:)

  Un contra-exemplu invalideaza pseudoteoria, si hai sa vedem cum o duc oamenii in statele islamiste din orientul mijlociu si cum o duc in europa seculara.

  Hmmmmmm…. 🙂

  Apreciază

 2. Va respect dreptul de a fi liber cugetator. Ideal ar fi ca toti oamenii sa cugete liber, neconstransi de prejudecati sau alte ‘obstacole’. Din punctul acesta de vedere cred ca ne situam pe acelasi palier. Si mie imi place sa fiu liber cugetator. Imi place libertatea.
  In acelasi timp nu inteleg de ce v-ati ales ca simbol reprezentativ pe ‘Lucifer’ stiind fiind faptul ca este un simbol al raului ( nu trebuie sa credeti in existenta sau inexistenta lui, vorbesc numai de simbolistica atasata). De ce nu, daca sunteti un om de bine, nu va alegeti un simbol pozitiv (chiar daca nu credeti neaparat in existenta lui reala). De ce nu Isus?

  Pe de alta parte, ca sa ma refer la studiul mentionat, contraexemplul dvs este bun, dar nu intra in studiul respectiv.
  Studiul mentionat avea in vedere comparatia dintre oameni din aceeasi societate, deci oameni care traiau in acelasi mediu social, economic si politic.
  (America si Israel).

  Cristos a inviat!

  Apreciază

 3. Presupunand ca rezultatele studiului sunt corecte, o alta interpretare a studiului ar putea fi legata de marginalizarea non-religiosilor in societatile unde sunt minoritari.
  Iti dai seama ca daca prietenii si familia sunt de parere ca tu vei arde in iad (chiar daca tu nu-i crezi, si chiar daca ei nu stiu ce crezi tu), o sa fii mai stresat decat cei care au parte de compania semenilor cu idei similare in fiecare duminica.

  Asta merge mana in mana cu cazul acelor orase italiene unde o mare parte din locuitori sunt centenari si exista o relatie de corelatie (atentie, cauzalitatea n-a fost inca demonstrata) intre sanatatea populatiei si viata publica extrem de bogata (o gramada de festivaluri, toata lumea e prieten cu toata lumea, etc).

  Stress-ul dauneaza grav sanatatii, iar a fi in minoritate, inconjurat de oameni care ti se declara ostili e extrem de nociv.

  Presupunand din nou, ipotetic, ca in situatii ideale se arata o corelatie intre sanatate si religiozitate, un autentic liber cugetator ne-religios ar trebui sa ramana fidel convingerilor sale, fiindca nu tine la ele pentru confort (daca vroia confort alegea probabil o religie cu putine restrictii si multe promisiuni, nu? Cel putin eu asa as face) ci pentru consistenta cognitiva.

  Legat de „Lucifer” – titlul nu e inspirat de numele propriu al personajului din biblie, ci de o carte de psihologie cu acelasi nume („The Lucifer Principle”).
  Numele nu e asa relevant, fiind doar URL-ul unui blog si doar atat.

  Apropo de biblie, mi se pare foarte interesant ca credinciosii accepta povestea ingerului cazut, „Lucifer”, desi ea nu e enuntata in biblia canonica, ci apare in „Cartile lui Adam si Eva” („Books of Adam and Eve”).
  Cuvantul Lucifer apare odata pomenit in vechiul testament, insa citind contextul am constatat ca era vorba de un rege al vremii, iar caderea pomenita in revelatie se refera la evenimente viitoare.
  In vechiul testament mai apare pomenit in Iov, dar aici isi asuma rolul de „agent” (in contrast cu cel de „adversar”).
  Acest rol e perfect compatibil cu versiunea evreiasca a Satanei, care nu e un adversar, ci din contra, e un aghiotant.
  http://www.faqs.org/faqs/judaism/FAQ/06-Jewish-Thought/section-36.html
  http://www.beingjewish.com/basics/satan.html

  Imaginea satanei ca fiind un inger cazut ce se lupta cu dumnezeu pentru sufletele oamenilor e una care nu reiese din biblie si a fost formata in imaginatiile calugarilor sechestrati in manastiri in veacurile de intuneric.

  Iti spun din perioada cand eram crestin: consideram ca amenintarea „satanei” era o deturnare de la recunoasterea faptului ca omul este cel care socoteli neincheiate cu divinitatea, si ca prin aruncarea vinei pe semi-zeul antitetic doar se mascheaza in continuare adevarata problema – natura neascultatoare a omului.

  Desi nu-s mai de acord cu ce ziceam atunci, consider totusi ca interpretarile mele din ultima perioada sunt mult mai oportune decat interpretarile msc (mainstream christianity).

  Apreciază

 4. Nu vreau sa pretind ca exista neaparat o relatie de cauzalitate in problema enuntata in titlul de mai sus. Exista cred eu , si sustine si studiul, o legatura. Evident sunt o multime de alti factori, de aceea nici nu iau acest studiu decat ca pe un aspect al unei probleme si nu-l absolutizez. Pot fi, de exemplu, si alti factori, genetici – doar ca idee, care contribuie la aspectul respectiv.

  Studiul nu a fost facut intr-un mediu in care ne-rligiosii ar fi fost minoritari sau persecutati, ci in America.

  Pe de alta parte, daca trecem dincolo de pojghita religioasa pe care oamenii o au, adevaratii credinciosi sunt totdeauna minoritari ( stiu statisticile numara un miliard si de crestini – dar cu adevarat crestinii ca si liberii-cugetatori sunt minoritari). Din punctul acesta de vedere , avem ceva in comun.

  Va dau dreptate ca stresul dauneaza sanatatii si ‘persecutia’ pshihologica exercitata de majoritate asupra minoritatii de multe ori este groaznica. Asumarea statutului de minoritar este uneori un act de curaj si fiecare trebuie sa plateasca pretul.

  Va mai dau dreptate int-un aspect. Biblia nu face risipa de cuvinte si de relatari legat de personajul numit Lucifer, Satana, etc… Aveti prefecta dreptate ca locurile respective sunt foarte putine si unele le-ati enumerat deja.

  Dar asta nu inseamna ca Biblia nu mentioneaza in modul cel mai serios lucrul acesta. Va dau numai un exemplu. Isus este ispitit de diavolul- vezi Evanghelia dupa Luca cap 4, Matei cap 4, etc

  Biblia este o carte care vorbeste despre Dumnezeu si despre relatia omului cu Dumnezeu.

  Nu sunt un adept al manastirilor si al calugarilor – dar fiecare este liber a-si traiasca viata cum crede… dar nu este adevarat ca lupta cu diavolul este o inventie a lor. Cred ca mai degraba unii dintre ei au denaturat putin descrierea acestei lupte
  v dau un exemplu. In cartea 1 Petru cap 5 zice ceva despre lupta cu diavolul…

  mai avem o lupta cu firea noastra pamanteasca… si aia-i si mai rea… ca-i cu noi cat traim.. Romani cap 7. va dau aceste referinte pentru ca ele sunt in Biblie…

  Apreciază

 5. >> Studiul nu a fost facut intr-un mediu in care ne-
  >> rligiosii ar fi fost minoritari sau persecutati,
  >> ci in America.

  America, in care doar scientologii sunt grupul mai dispretuit decat ateii; chiar si musulmanii stau mai bine decat ei la capitolul imagine.

  http://www.gallup.com/poll/106516/Americans-NetPositive-View-US-Catholics.aspx

  America, in care se duce o lupta continua pentru introducerea (motivata de religie) diverselor forme de anti-stiinta in scoli, gen „design inteligent”, sau, chiar mai rau, creationism literar biblic (varianta Ken Ham: cu dinozauri pe arca lui noe si lumea veche de 6000 de ani).
  Daca sustii una din aceste ideologii, chiar nu vreau sa intru in subiect :).. au facut-o altii si o fac in continuare cu mici rezultate..

  America, in care e nevoie sa te declari credincios daca vrei sa ai sanse sa ajungi presedinte, si in care un fost presedinte (Bush Senior) a afirmat ca ateii n-ar trebui sa fie considerati americani.

  Mediul este oricum dar nu primitor :)..
  Cam ca si la noi, de altfel. La noi daca te declari ateu ti se pun in spate toate ororile comuniste, desi diferenta dintre ce zice unul ca Dawkins, de exemplu, si Ceausescu e cam ca diferenta dintre Dalai Lama si Osama Bin Laden.

  >> Isus este ispitit de diavolul- vezi Evanghelia
  >> dupa Luca cap 4, Matei cap 4, etc

  In aceasta parte a povestii inca se pastreaza sensul original din mitologia evreiasca.
  Odata cu primul nivel de traditie (scrierile dinafara evangheliilor: fapte, epistole, etc) deja se schimba tonul povestii.
  Pentru un credincios asta e doar o continuare a mesajului.
  Pentru cineva care e sceptic si in privinta autenticitatii mesajului original, fiecare adaugare se indeparteaza din ce in ce mai mult: intai teologia lui Petru si Pavel + Revelatia, apoi diversele interpretari ale consiliilor din primele secole, apoi interpretarile particulare ale cultelor (catolic, ortodox, protestant, neoprotestant), etc. Fiecare adauga ceea ce vede el in nivelul precedent.

  Apreciază

 6. Nu sunt un ‘fan ‘ America – nu locuiesc acolo, dar nici nu i-as demoniza atat de mult cum fac altii. Sa nu uitam ca, atunci cand este vorba de donatii caritabile, America este fruntasa- asta spune ceva despre inima oamenilor cand este sa-i ajute pe altii.In timp ce si ei au saracii si necazurile lor.

  America esteo tara libera- chiar daca nu perfecta. Nu as schimba-o cu una musulmana… 🙂

  In privinta Bibiei inteleg ca sunteti adeptul unei critici textuale diferite de aceea pe care o imbratisez eu. Va inteleg pentru am studiat variantele respective. Nu sunt insa de acord ca esenta mesajului ar fi fost schimbat o data cu trecerea timpului. Isus Cristos este Domnul , a murit pentru pacate, a invait a treia zi, si s-a inaltat la ceruri. Asta este relatat si-n Evaghelii , si-n fapte , si-n Apocalipsa si este sustinut de toate cultele.

  Sunteti un om inteligent si citit nu cred ca v-as putea imbogati eu cantitatea de informatii.

  Probail ne despart presupozitiile de la care pornim si modul in care interpretam aceleasi date…
  Ca de exemplu faptul ca eu am incredere in naratiunile evanghelice si biblice pe cand dvs sunteti mai sceptic…
  Prefer un sceptic sincer decat un credincios fatarnic… asa ca, vorba postarii… ssa fim sanatosi… si sa nu uitam…toti ne inchinam cuiva…fie numai si sinelui nostru…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: