o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Unitatea ortodoxiei in America

1027nestorNu de putine ori se face caz de faramitarea crestinismului protestant. Uneori pe drept cuvant, alteori din motive nejustificate. Ca si contraexemplu era data ortodoxia, cu asa-zisa ei unitate de mii de ani.

Lasand la o parte ca nici in Europa nu exista unitatea pretinsa, diferitele natiuni ortodoxe avand nu numai specificitati locale, dar si ambitii care deseori le pun sa fie in concurenta ( la nivelul bisericii) unele cu altele, exemplul din America arata clar ca unitatea despre care vorbesc ortodocsii este mai mult una ideala decat una practica… Citi mai mult aici

Stiu, mi se va spune, ca unitatea despre care este vorba este mai mult una la nivel dogmatic, etc., si ca diferentele sunt de natura secundara…

Pai tot asa este si protestantismul, daca tot folosim scuza asta…

Comments on: "Unitatea ortodoxiei in America" (1)

  1. Nu exista unitate nici la ortocsi . Uitati-va la certurile care exista acum intre patriarhia Moscovei si nou infiintata patriarhie a Kievului. O parte din ortodcsii ucraineeni s-au separat de patriarhia Moscovei si si-au facut propria patriarhie. Dar asta a dus la certuri cu ,,fratele mai mare” de la rasarit care nu doreste sa recunoasca noua biserica ucraineana ,,independenta”.
    Un alt exemplu de ,,unitate” ortodoxa este in Serbia , unde preotii ortodcsi romani sunt persecutati de patriarhia sarba pt. ca vor sa aiba biserici pt. romani si sa tina slujba in romana si nu un sarba. Sau in Republica Moldova unde exista doua Mitropolii una ce tine de Patriarhia Romana si alta ce tine de patriarhia Moscovei. Alt exemplu de ,,unitate” ortodoxa este rivalitatea veche de secole dintre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol si Patriarhia Moscovei. Rusii zic ca de vreme ce Moscova a devenit <> dupa cucerirea Constantinopolului de turci in 1453 , patriarhia Moscovei ar trebuii sa fie Patriarhia ecumenica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: