o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

„Baptiştii din Romania nu acceptă subvenţii de la stat pentru activitatea religioasă şi pentru salarizarea personalului de cult. Ei cred că este datoria liber consimţită a fiecărui credincios să contribuie la susţinerea spirituală şi materială a bisericii de care aparţine. ”

„(3) Autonomia Cultului Creştin Baptist, în sensul Constituţiei României, se manifestă şi prin faptul că acesta, din motive doctrinare, nu acceptă subvenţii financiare din partea statului pentru activitatea cultică şi pentru funcţionarea sa.

(4) În acord cu prevederile constituţionale şi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, statul român promovează sprijinul acordat Cultului Creştin Baptist din România de către membrii şi aparţinătorii săi, prin deduceri din impozitul pe venit pentru sumele contribuite, şi încurajează sponsorizările către cult, potrivit legii. ”
(extrase din Statutul Cultului Crestin Baptist)

Biserici Baptiste finantate de stat in anul 2009

Biserica Creştină Baptistă HARUL, Nălaţi Vad
Hunedoara
50.000 lei
Biserica Creştină Baptistă Sf. Treime, oraş Deva
Hunedoara
50.000 lei
Biserica Baptistă Silvaniei, oraşul Şimleu Silvaniei
Sălaj
20.000 lei
Biserica Baptistă Cehei, oraşul Şimleu Silvaniei
Sălaj
10.000 lei
Biserica Baptistă, Sat Voivodeasa, comuna Suceviţa
Suceava
40.000 lei
Biserica Baptistă Nr. 1 Betel, Timişoara
Timiş
50.000 lei
Biserica Baptista, «Eclesia », municipiul Timisoara
Timiş
150.000 lei
Biserica Baptista, «Maranata» municipiul Timisoara
Timiş
50.000 lei
(Secretariatul de stat pentru culte)

Comentariile mele:
1.In cazurile prezentate, fie dosarul este incomplet, fie se asteapta clarificari din partea cultului.
2. Nu stiu ce precizeaza Marturisirea de credinta in sensul acesta. Am cautat Marturisirea pe internet dar nu am gasit-o. Cine o are (ultima versiune) sa mi-o trimita si mie.
3.Ca si biserici autonome, bisericile locale ar fi trebuit sa fie lasate sa decida singure. Statutul a pus Uniunea mai presus de biserica locala.
4.Daca Marturisirea de credinta nu precizeaza nimic in privinta aceasta, atunci Statutul a fost pus mai presus de Marturisire (as fi considerat normal sa primeze Marturisirea)

Comments on: "Biserici baptiste finantate de stat" (11)

  1. Decizia Consiliului Uniunii Baptiste referitor la accesarea fondurilor de la Stat
    2009 noiembrie 13

    Consiliul Uniunii a decis în şedinţa de la Comăneşti din 27 Octombrie 2009 că bisericile baptiste pot accesa fonduri din partea Statului pentru proiecte legate de implicarea bisericii în societate (activităţi sociale, educaţionale, etc) precum şi pentru construirea şi repararea clădirilor şi anexelor acestora care sunt proprietatea bisericilor şi a Cultului.

    Datorită faptului că în ultimii ani, mai multe biserici din ţară au primit şi altele au solicitat fonduri din partea Guvernului, Secretariatul de Stat pentru Culte a solicitat Uniunii Baptiste o clarificare cu privire la interpretarea modului în care este înţeles de către bisericile baptiste din România articolul din Statutul Cultului care afirmă că: “Autonomia Cultului Creştin Baptist, în sensul Constituţiei României, se manifestă şi prin faptul că acesta, din motive doctrinare, nu acceptă subvenţii financiare din partea statului pentru activitatea cultică şi pentru funcţionarea sa”. Conducerea Uniunii a solicitat ca această problemă să fie discutată la nivelul comunităţilor în vederea unei decizii comune. Majoritatea comunităţilor regionale au avut această discuţie şi multe comunităţi dintre acestea au trimis poziţia lor în scris.

    În urma unei discuţii ample, Consiliul Uniunii a votat că interpretarea data articolului de statut este în sensul că:

    I. Bisericile membre ale Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România pot accesa fonduri din partea Statului pentru: proiecte legate de implicarea bisericii în societate (activităţi sociale, educaţionale, etc) precum şi pentru construirea şi repararea clădirilor şi anexelor acestora care sunt proprietatea bisericilor şi a Cultului.

    II. Bisericile creștine baptiste din România nu primesc fonduri din partea Statului pentru susținerea salariilor pastorilor. Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România sau comunitățile teritoriale nu au solicitat și nu vor solicita fonduri din partea Statului pentru salariile angajaților.

    http://hunedoaraevanghelica.wordpress.com
    http://www.uniuneabaptista.ro

    Apreciază

  2. multumim pentru precizare.

    Apreciază

  3. Viorel cruceru said:

    „Consiliul Uniunii a decis în şedinţa de la Comăneşti din 27 Octombrie 2009 că bisericile baptiste pot accesa fonduri din partea Statului pentru proiecte legate de implicarea bisericii în societate (activităţi sociale, educaţionale, etc) precum şi pentru construirea şi repararea clădirilor şi anexelor acestora care sunt proprietatea bisericilor şi a Cultului.”
    Intrebarea care se ridica este una obiectiva si legitima:
    Nu trebuia Consiliul Uniunii sa supuna aceasta hotarare Conferintei Nationale a Cultului si apoi sa trimeata un raspuns Ministerului Cultelor si Culturii?
    Statutul a fost votat in Conferinta Nationala in litera si spiritul unei totale separari intre stat si biserica, asa cum baptistii au militat de-a lungul istoriei. Daca se doreste schimbarea acestui principiu al separarii intre stat si bisericile Domnului cei care au votat in Consilul Uniunii sa aiba curajul si la Conferinta Nationala sa aduca pe ordinea de zi aceasta propunere de modificare a Statutului.Dar pentru a se acoperi aceasta „lista a rusinii”, consiliul a votat ceea ce a votat, trecand peste doua principii stipulate de Statutul Bisericilor Crestine Baptiste din Romania. Principiul seprarii fata de Stat pentru care atata s-au luptat bisericile si principiul Autonmiei Bisericii. Ca o observatie peste 99% bisericile de pe aceasta „lista a rusinii” Cultului Crestin Baptist sunt din Banat si Ardeal iar unii pastori sunt membri in Consiliul si Comitetul executiv al Uniunii.Noi cei din Comunitatea de Oltenia am votat impotriva oricarui ajutor de la Stat prin presedintele Comunitatii desi cea mai mare parte a bisericilor Domnului din Comunitate sunt foarte mici si cu nevoi mari.
    Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul?Ajutorul îmi vine dela Domnul, care a făcut cerurile şi pămîntul.
    Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte, nu va dormita.
    Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel.Domnul este Păzitorul tău, Domnul este umbra ta pe mîna ta cea dreaptă.De aceea nu te va bate soarele ziua, nici luna noaptea.Domnul te va păzi de orice rău, îţi va păzi sufletul.
    Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi pînă în veac.
    Pastor Viorel cruceru, vice-presedinte Comunitatea Oltenia

    Apreciază

  4. Frate Mateescu,
    In Biserica Domnului Isus autoritatea suprema in ce priveste viata de credinta este Biblia.
    Marturisirea de credinta este neschimbata pina acum si bine ar fi ca sa o lase asa cum este si sa n-o „Imbunatateasca” si sa dea invatatura contrara Bibliei.
    Statutul(in ce priveste organizarea bisericii) ca si Marturisirea au autoritate doar in masura in care nu trece peste Cuvintul lui D.zeu.
    In biserica nu avem democratie ci Teocratia ,autoritatea lui D.zeu si nu a oamenilor cum grsit se incearca uneori sa se faca si in biserica.
    In ce priveste Biserica „turma lui D.zzeu” ia are in Cuvintul D.lui invatatura clara in ce priveste suportul material al celui ce pastoreste turma si a modului cum biserica sa actioneze in a-si rezolva problemele ei materiale sau de caritate.
    Daca ajung regimurile politice sa sustina biserica D.lui,ceva nu este in regula cu biserica aceia in ce priveste respectul fata de Cuvintul Marelui Pastor.
    Nu este jenant sa gindesti ca Dumnezeul nostru in toate atributele Sale a ajuns la mina unor guverne politice care se schimba dela o zi la alta?
    Privind in perspectiva,ma tem ca unii din pastori primind subventie dela Stat, sa ajunga chiar sa „stea” din a-si face slujba si bisericile sa ajunga vai de ele pe mina celor ce iubesc numai plata, dar cind vine lupul sa nu le pese si sa fuga…….

    Apreciază

  5. Frate Cruceru,
    nu stiu cum este prevazut procedural sa se voteze anumite probleme. Probabil ca in Statut sunt prevazute care sunt atributiile Consililului si care sunt ale Conferintei sau ale Congresului.
    Oricum, decizia Consiliului poate fi valabila acum, dar , daca sunt probleme, poate fi revocata ulterior de un for superior (Conferinta sau Congresul)

    Apreciază

  6. Frate Geabou,
    problema sponsorizarii de catre stat a unor proiecte este tot cam pe acolo pe unde este sponsorizare venita de peste mari si tari. Acelasi lucru poate sa-l faca un angajat care stie ca salariul lui nu depinde de fratii… In cele din urma depinde de ce chemare are si cat de responsabil este fata de acea chemare…

    Apreciază

  7. pastor MIHAI FISTEAG said:

    pace….am deosebita onoare sa salut pe aceasta cale TOTI PASTORI ROMANI DE PRETUTINDENI…uni ma cunosc alti au auzit despre mine alti mau ascultat predicind si stiu cine sint si ce lucrare fac…nu atit de important asta….insa am si eu o mica abordare in ce priveste dezbaterea „politico-religioasa”..care se discuta la nivel „inalt”..

    frati pastori mai in virsta sau mai tineri …nu stiu de ce …noi in anumite „pareri „…nici de cum „argumente biblice (fie ele pro si contra)incercam sa ne sustinem PUNCTUL DE VEDERE ca si cum ar fi PAREREA SAU OPINIA LUI DUMNEZEU !!!!! E IN TERESANT CUM SE INCEARCA din ambele parti sa se sustina „AUTORITATEA SCRIPTURII”…si sa dovedim cu BIBLIA „pareri personale”….parerea mea este ca par a fi INUMAN SI ILOGIC…..desi logica mea sau a fiecarui nu e LOGICA LUI DUMNEZEU…..am un sfat….si rog pe toti frati care se „cramponeaza ” in anumite situatii sa SE FONDEZE CLAR PE FAPTUL CA BIBLIA E AUTORITATEA SUPREMA si sa numai „DISCREMINEZE PASTORII ” ca lasind turma si plecind cind vine lupul…..

    INTREBAREA MEA ESTE : de ce NEEMIA a acceptat COOPERAREA CU STATUL „PAGIN”..si sa se foloseasca de „resursele statului „in a face O LUCRARE ATIT DE FRUMOASA IN IERUSALIM…..oare era corecta actiunea lui ?….hai sa analizam acest aspect si apoi sa mai vedem si de altele…sau si de ALTII…

    multumesc…
    cu stima si respect PASTOR MIHAI FISTEAG-BERZOVIA=RACASDIA ..CARAS SEVERIN

    Apreciază

  8. Fie că se vrea a se recunoaşte sau nu, Biserica a pătruns în toate sectoarele vieţii sociale. În aceeaşi măsură, şi puterea politică s-a amestecat în toate chestiunile vieţii sociale, chiar şi ale Bisericii.

    Demersul meu este acela de a marca amestecul Statului, prin mijloacele sale avute la dispoziţie, în viaţa Bisericii.

    Desigur, nu am făcut o prezentare exhaustivă a elementelor care definesc relaţia Statului cu Biserica în prezent ci am surprins doar unele aspecte ce pot constitui o bază pentru un studiu mai amănunţit care să exprime mai clar modul în care Statul s-a străduit să-şi impună punctul vedere în faţa Bisericii.

    Mai multe, aici http://consultjuridic.blogspot.com/.

    Ionut Nistor

    Apreciază

  9. acesta este doar inceputul baieti … guvernul o sa ne manance intregi …

    Apreciază

  10. bolosin florin said:

    Dumnezeu sa va dea puterea sa traiti un Crestinism autentic bazat pe principii Biblice.

    Apreciază

Lasă un comentariu