o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

O perspectiva asupra ultimului congres baptist:

„In calitate de presedinte al Congresului am fost intrebat ce parere am despre lucrarile si rezultatele Congresului Cultului tinut la Cluj-Napoca in zilele de 17-18 Mai 2007.

Cred ca delegatii bisericilor au votat pentru schimbare atat prin aprobarea noului statut cat si prin alegerea unei noi echipe de reprezentare la nivelul presedintelui cultului si a secretarului general.

Indeplinirea cu succes a celui mai important obiectiv al Congresului, aprobarea Statutului de Organizare si Functionare a Cultului Crestin Baptist din Romania, reprezinta biruinta Duhului Sfant si dovada de maturitate a slujitorilor si reprezentantilor bisericilor baptiste.   In realizarea acestui obiectiv, spiritul de unitate al fratietatii s-a dovedit mai puternic decat orice opinii izvorate din circumstante locale sau de moment. 

Statutul Cultului aprobat la Cluj-Napoca stabileste un cadru institutional caracterizat de UNITATE in jurul invataturilor Domnului Isus si LIBERTATE in manifestarea creativa a calauzirii Duhului Sfant pentru viata bisericilor baptiste, in diversitatea formelor de inchinare, partasie, slujire si misiune.

Dintre prezentarile candidatilor pentru noul comitet executiv al Uniunii as dori sa remarc doua afirmatii pe care eu le inteleg complementare.  Prima, afirmatia fr. Otniel Bunaciu, noul presedinte al Cultului, care sublinia ca o biserica fara grija pentru saraci este o biserica saraca si o biserica fara grija pentru cei ce sufera este o biserica in suferinta.  As adauga ca o biserica fara misiune este o biserica pe moarte.  

A doua remarca a fr. Paul Negrut, noul vicepresedinte pentru educatie, atragea atentia asupra pericolului real pe care il aduce globalizarea prin teza tot mai raspandita intre liderii crestini si anume ca pacea lumii depinde de pacea dintre religii.  In aceste conditii, unicitatea Domnului Isus Hristos devine un motiv de scandal mondial.

Ma rog ca hotararile Congresului sa fie uramate si de schimbari vitale la nivelul bisericilor locale care sa conduca la reaprinderea motoarelor spirituale ale miscarii baptiste din Romania, fara sa avarieze radarul Duhului care detecteaza din timp prezenta aisbergurilor.  

In contextul noului statut, a posibilitatii organizarii unor cercuri misionare nationale fara personalitate juridica, adresez o invitatie pastorilor interesati de CRESTEREA BISEICII PRIN GRUPURI MICI la dialog, rugaciune si colaborare.  Doresc sa impartasim impreuna experiente si preocupari care care ne pot ajuta sa descoperim cu mai multa limpezime calauzirea Duhului Sfant.

„Caci Domnul este Duhul si unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia.”

                                                2 Corinteni 3:17  „

Afirmatiile apartin pastorului Vasile Talos, fost presedinte al Uniunii Baptiste

Comments on: "O parere despre Congresul Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania" (8)

 1. O parere despre Congresul Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania

  O perspectiva asupra ultimului congres baptist:

  “In calitate de presedinte al Congresului am fost intrebat ce parere am despre lucrarile si rezultatele Congresului Cultului tinut la Cluj-Napoca in zilele de 17-18 Mai 2007.

  Cred ca delegatii biseric…

  Apreciază

 2. Oare de ce schimbare e vorba ? Spre bine sau spre rau?

  Apreciază

 3. din cate inteleg eu sensul cuvintelor de mai sus, este vorba de o schimbare spre bine.
  Sau ca sa fiu mai realist, despre speranta ca schimbarea va aduce un bine.

  Apreciază

 4. As vrea sa inteleg si eu ca schimbarea e in bine insa escatologia ma contrazice +realitatea.

  Apreciază

 5. nu stiu la ce escatologie sau realitate faceti referire…

  Apreciază

 6. Stir G. Flaviu said:

  escatologia care are la baza realitatea (Luca 18
  8 Vă spun că le va face dreptate în curând. Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” )
  Cu dragoste in scopul indreprtarii,
  Respectabile…am sa-ti fac o rana dar vreau sa fie ca cea din (Proverbele 27:
  6 Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui, dar sărutările unui vrăjmaş sunt mincinoase. – )
  Sunt dezamagit de libertinajul fluturat de unii „baptisti ” chiar in marturisirea de credinta prin acceptarea divortului si recasatoririi……..aici sunt de vina liderii si cei care ii sustin.
  Daca afirmi ca ai marturisirea de credinta care susine divortul in caz de adulter atunci mai priveste si la aspectul ca permite divortul si pentru „parasirea rautacioasa a caminului”.
  Realitatea cel putin din biserica de unde inca fac parte(pe hartie) e jalnica la acest capitol. Dupa o perioada de rugaciune si post am inteles mai bine si eu acest subiect si rezolvarea lui….disciplinarea si nu compromisul cu pacatul. Va recomand un studiu bun publicat in Crestinul azi in 2002 de fr. Paul N. cu privire la acest subiect. Iar daca e vorba de analiza cuvantului (porneia πορνεια ) folosit in matei 5 si 19 se face referire la incest(casatorii nerecunoscute de Dumnezeu) .Plus vechiul testament pe care altii il citeaza in sprijinul divortului , la o exegeza luminata de sus se ajunge la concluzia ca un juramant ca cel al casatoriei nu poate fi desfintat ….doar prin moarte fizica …….sau daca casatoria nu a fost validat de Dumnezeu ca si in cazul lui Irod si Irodiada(incest si adulter). Ramane deci ca si „baptistii ortodoxiti” sa se pocaiasca de gandul divortului, de divort si de recasatoriri nebiblice.
  Oare ce spune conducerea cultului la acest subiect? Sunt curios de noul statut.

  Apreciază

 7. Stir G. Flaviu said:

  Pt. a observa traseul de la calea ingusta la cea larga a se citi http://www.roboam.com/divort/divort_si_recasatorireindex.htm

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: