o interactiune personala si aleatoare cu mediul inconjurator :-)

Cu catava vreme in urma atentia mi-a fost atrasa de cateva pledoarii: una pentru dialog, alta pentru demnitate si  o alta pentru bun simt. Era vorba despre dialogul teologic in primul rand. Despre dialogul teologic evanghelic, in al doilelea rand. Despre dialog in general.

Lasand la o parte deocamdata faptul ca acest dialog se lasa asteptat sau inca  nu este atat de vizibil, zilele trecute m-a surprins vehementa unor termeni folositi  in cadrul unui incipient dialog, prea repede transformat in monolog, pe blogul Teologie pentru azi. Un blog ortodox.

L-am remarcat intamplator. Atunci am fost determinat sa scriu aceasta postare. M-am amuzat, fireste.Ma vazusem la un moment dat la sectiune Growing Blogs undeva pe pozitia 40. Si inca nu-mi sunasem sotia sa-i spun ca am blog 🙂  . Nici acum nu stie, dar va rog, nu-i spuneti , daca vreti sa mai existe 🙂 .  

Dar am gasit si lucruri interesante. Peste putina vreme am vazut  o postare despre Wurmbrand. Auzisem povestea mai demult , fusese dezmintita asa ca  m-am rezumat la cateva mici comentarii.

As fi privit cazul doar ca o simpla lipsa de informare, un  lucru care se poate intampla fiecaruia. Ceea ce a urmat ulterior    insa, m-a surprins total.  Vehementa, cenzura si „diabolizarea” unor grupuri de comentatori  au facut din blogul ortodox respectiv un veritabil ‘index’ al inchizitiei!  Redau cateva cuvinte :

” Mulţumim tuturor fraţilor baptişti care ne-au ajutat să demonstrăm că sunt o corporaţie de clickări şi nişte impostori de duzină”

(Observati italicele de la fratilor…) .Cat despre impostori de duzina…Nu am inteles cine este impostor in cazul Wurmbrand.

„Pentru toti neoprotestantii la un loc, care au ceva sa ne reproseze, ii rugam sa isi faca fiecare cate un blog, sa scrie in el ceea ce cred ei de cuviinta, sa vorbeasca despre ei si viata lor eclesiala la greu si daca ne place o sa mergem sa ii citim.”

„Nu dăm dreptul nimănui să fie nesimţit la noi pe blog, obscen, să înceapă certuri ca la uşa cortului şi să uite că el este un musafir şi nu gazda. Tam-tamul pe care credincioşii baptişti l-au făcut în ultimele 3 zile la noi pe blog a fost lamentabil. Dacă doreau să îmi dea un răspuns puteau să o facă pe blogurile dumnealor, unde pot să scrie ce îi taie capul, că noi nu ne ducem să îi tragem la rost pentru ce au spus sau vor spune…”

Cine a fost obscen? S-a redefinit obscenitatea?

Iata si preferata mea : „E uşor să fii credincios romano-catolic, baptist, iehovist sau satanist. Acolo e vorba de filosofie perversă, de instituiri de adevăruri din burtă, de ideologizări ale Scripturii, ale Tradiţiei sau de mitologii apărute din senin”

Observati italicele de la adevaruri si inglobarea satanistilor cu ceilalti . Plus ca pe undeva ii asemuia pe toti cu unul plin de tuica… No  more comment…

Cat despre premisele dialogului…

„Aşa că discuţiile noastre, între noi şi între noi şi oricare, trebuie să pornească de la faptul că noi considerăm că în afara Bisericii nu e mântuire, nici sfinţenie şi nici har mântuitor şi că toţi cei care sunt în afară sunt cu cel rău şi nu cu Duhul Adevărului. Dacă cineva acceptă acest adevăr stăm de vorbă. Dacă nu, poate să se scandalizeze în chip şi fel”

Deci, sa dialogam…

Comments on: "(In)Existenta dialogului demn si civilizat" (4)

 1. Aurele, daca-i spunem sotiei tale ca ai blog, cine nu va mai exista? Blogul? Sotia? Ca acolo sus unde ai facut remarca aceasta, nu-i prea clar! 😉

  Apreciază

 2. Am lasat intentionat neclaritatea (speram sa nu le scape celor cu spirit de observatie!), ca sa ne mai si amuzam…

  Da ca sa nu fie nici o confuzie, ma refeream la mine 🙂

  Serios vorbind, despre blog era vorba…Trebuie sa inchid…ca vine sotia … 🙂

  Apreciază

 3. Aurele, vezi ca in dragoste nu este… frica!

  Apreciază

 4. Pentru ca totusi acest blog este un spatiu semi-public, cei care ne cunosc si pe mine si pe sotie stiu ca randurile de mai sus sunt o gluma!

  oricum, pentru cei care nu ne cunosc personal: am glumit! 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: